Haber Detayı
27 Kasım 2021 - Cumartesi 14:51
 
Ziraat Odası Başkanı Kubilay; Kuraklık ve maliyetler çiftçiyi zorluyor
Ziraat Odası Başkanı Kubilay; Kuraklık ve maliyetler çiftçiyi zorluyor
- Haberi
Ziraat Odası Başkanı Kubilay; Kuraklık ve maliyetler çiftçiyi zorluyor

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay tarım sektörünü, girdi maliyetlerini ve kuraklık konularını  değerlendirdi.

Başkan Kubilay açıklamasında, çiftçinin, üreticinin her geçen gün artan akaryakıt, tohum, gübre, yem fiyatları ve kuraklıktan olumsuz etkilendiğini vurguladı. Beklenilen yağışların yağmaması nedeniyle tarlaların 70’inin boş kaldığına dikkat çekti. 2022 yılında üretimin 70 oranında düşeceğinin de öngörüldüğünü söyledi.

Kuraklık ve girdi maliyetleri sebebiyle çiftçinin zor durumda olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay;

“Bilindiği üzere hububat ekimleri Ekim  ayında yapılır. Çitçimiz, köylümüz kuraklıktan dolayı tarlalarının 70’ini ekemedi. Tarlalar boş kaldı. Ayrıca gübre, tohum, akaryakıta gelen fiyat artışları da çiftçiyi olumsuz bir şekilde etkiledi.

Biz insanlar olarak doğayı katlettik. Yağşıların da yağmamasının bir sebebi olarak da bunu öngörüyorum. Kuraklık nedeniyle çok zor durumda. Gübre, tohum, mazot, elektrik fiyatlarındaki artış afaki bir şekilde. Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı çiftçi arazisini ekememekte, sürememekta. Yağışların da olmaması bunun üztüne eklenmekte. Üretimin 2022 yılında 70 düşeceği öngörülmekte. Yeraltı sularının 60 civarında çekilmesinden dolayı sulama yapılamayacağını düşünüyoruz, Ekim ayında arazilerin yağışsızlıktan dolayı tarlaların 70’i boş kaldı. Buna bağlantılı olarak da önümüzdeki dönemde üretimin düşeceğini öngörüyoruz.

Yağmur yağmıyor. Ekim ve Kasım aylarında yağmur yağmadı.  Bundan önceki yıllarda Ekim ayında ilimizde aşırı şekilde yağışlar olurdu.  Çiftçi tarlasını genel olarak Ekim ayında ekerdi. Ama bugüne geldiğimizde Kasım ayının sonuna geldik, ancak ekimler tamamlanmadı. Çiftçimiz zor durumda.” Dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Ziraat, Odası, Başkanı, Kubilay;, Kuraklık, ve, maliyetler, çiftçiyi, zorluyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı