Haber Detayı
27 Kasım 2021 - Cumartesi 17:11
 
Adım Üniversiteleri MAKÜ’de Toplandı
Adım Üniversiteleri MAKÜ’de Toplandı
- Haberi
Adım Üniversiteleri MAKÜ’de Toplandı

Adım Üniversiteleri Rektörler ve İdari Grup Toplantısı, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Koordinatörlüğünde, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren 18 üniversite arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi, karşılaşılan ortak sorunların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin birlikte değerlendirilmesine yönelik Adım Üniversiteleri Rektörler ve İdari Grup Toplantısı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde Burdur’da düzenlendi.

Toplantıya Adım Üniversiteleri Konsorsiyumunda yer alan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Uşak Üniversitelerinin Rektörleri, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreterleri, Genel Sekreter Yardımcıları ile idari birim temsilcileri katıldı.

Lavanta Tepesi Otel’de 25-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen toplantının açılış programı MAKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ve Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından hazırlanan “Burdur Suiti” ile başladı. MAKÜ Tanıtım Filmi gösterimi ile devam eden toplantıda açılış konuşmasını MAKÜ Genel Sekreteri Ali Nihat Gündüzalp yaptı.

Konuşmasına Adım Üniversitelerinin kuruluş amaçlarından bahsederek başlayan Gündüzalp, “Adım Projemiz 18 Haziran 2001 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi tarafından 4 üniversitenin katılımı ile oluşturulan bir birlik. Bu birliğin oluşabilmesi için çalışmalar gerçekleştiren o dönemki Süleyman Demirel Üniversitesi Genel Sekreteri Ahmet Tevfik Köse ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Genel Sekreteri Aytekin Çakır’ın bürokratik altyapısını hazırlaması sonucunda genişletilmiş ilk toplantısını 25 Aralık 2008 tarihinde Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde Muğla Üniversitesi Başkanlığında yapmıştır. Bugün burada konuğumuz olarak aramızda bulunan Yalova Üniversitemiz ile birlikte 18 Adım Üniversitesi toplanmış bulunmaktayız. Protokolde belirtildiği üzere Adım Üniversiteleri eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, bilimsel-teknik, sosyal ve kültürel gelişmeleri artırmak amacıyla üniversitelerarası etkinliklerde iş birliği ve ortak girişimlerde bulunmak üzere kurgulanmıştır.” dedi. İdari personelin sorun ve sıkıntılarına da değinen Gündüzalp konuşmasına şöyle devam etti: “Günümüzde üniversitelerimizde çalışan idari personellerimizin mali sorunlar nedeniyle mutsuzlukları çalışma performanslarını olumsuz olarak etkilemektedir. Çalışanlarımızın kurumlarında aktüeryal dengeyi sağlamakta yaşadıkları zorluklar, kurumlarının diğer kamu kurumları ve kuruluşları arasında alt sınırda yer almasına, bu durum ise nitelikli ve kurumun hafızası haline gelmiş idari elemanlarımızın kaybedilmesine neden olmaktadır. İdari personellerimizin vurguladığımız sıkıntılarını, Yükseköğretim Kurulu veya Bakanlık teşkilatlarında bu olumsuzlukları ilgili kurumlara aktararak, mali ve sosyal yönden gelişimimizi ancak sizlerin desteği ve aracılığıyla çözüme kavuşturabiliriz.”

MAKÜ olarak 254 idari personelle başladıklarını ve 2021 yılında ise 775 idari personele ulaştıklarını aktaran Genel Sekreter Gündüzalp, fiziki gelişmeden de söz etti. MAKÜ’nün öğrenci başına düşen kapalı ve açık alan kapasitesi bakımından YÖK’e bilgilerini sunan 105 üniversite arasında 57. sırada yer aldığını aktaran Gündüzalp, toplantının verimli geçmesini temenni etti.

 

Daha sonra Dönem Koordinatörü Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu konuşma yaptı. Kavuncu ev sahipliği için MAKÜ ailesine teşekkür ederek başladığı konuşmasında; “Bu birlikteliğin ve işlerliğin devam etmesi açısından çalışmalar yaptık. Hem Rektörlerimiz, hem idari personellerimiz, hem de genel sekreterlerimiz arasında sağlıklı bir iletişim var. Yine de bu iletişimde eksiklikler varsa bu toplantıda bunlar düzeltilir. Daha sağlıklı bir iletişime doğru adım atarız. Amacımız bu birliğin işler durumda olması. MAKÜ kaynakların verimli kullanılmasıyla amacına uygun bir şekilde yapılanmış. Bir ihtisas üniversitesi olması farklı bir cephe kazandırmış. MAKÜ ülkemizin yükseköğretim ihtiyaçları doğrultusunda nasıl evrileceğinin güzel bir örneği.  Cumhurbaşkanımızın ülkemizde başlattığı ve YÖK tarafından yönetilen tematik üniversiteler kavramında son derece yerinde ve haklı olduğu ve ülkemize önemli yararlar sağlayacağı ve muhtemelen bu görevin yaygınlaşacağı ve her üniversitemizin de bu anlamda böyle özelleşeceği kanaatini taşıdığımı belirtmek isterim. 2001 yılında başlayan serüvenimizde 18 üniversite ile yani bugün Marmara’dan Akdeniz’e yayılan 18 üniversiteye doğru gelmiş durumda. 550 bin öğrenciye hitap eden bir birliğe kavuştuk. Bu birliklerin önemi bazı sorunlar ve talepler var. İyi örnekler de var. Birbirimizden örnek alabileceğimiz konular var. Hepsinde bilgi ve deneyimleri paylaşmak önem taşıyor. İyi bir iletişime ihtiyacımız var. Buradaki tanışıklıklar değer taşıyor. Daha sonrası çok daha kolay irtibat kuruyor, birtakım sorunlar olduğunda daha çabuk çözüme kavuşturuyoruz.” diyerek toplantının verimli ve güzel sonuçlar doğurmasını temenni etti.

Rektör Korkmaz: Hayvancılık, Spor Eğitimi ve Sporcu Kampına Odaklanıyoruz

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz toplantıda yaptığı konuşmasında; “Adım Üniversiteleri Batı Anadolu’yu kapsıyor. Coğrafi olarak da çok büyük bir birlik. 1992 yılından sonra kurulan üniversiteler ağırlıklı olmak üzere sürece 2006 yılında kurulan üniversitelerin de dahil olduğu güçlü bir birlikten bahsediyoruz. Bazen büyüme yönetimsel sorunları da beraberinde getirebilir. Ama süreç iyi yönetilirse bu birlik Türk Yükseköğreniminin geleceği bakımından da çok önemli çalışmalar yapabilir. Bu 18 üniversitenin her birinin kendine özgü birçok pratikleri, birçok çalışma ve uygulamaları var. Bu uygulamaların etkileşim halinde başka üniversiteler tarafından da izlenmesi, gözlenmesi, yaşananların paylaşılması ve ortak problemler üzerinde geleceğe yönelik dokümantasyon ve politika önerileri ile stratejilerinin oluşturulması halinde ise çok daha güçlü yapılar ortaya konabilir. İdari düzeydeki personeller ve katılımcılar bu birlikten çok fayda elde edebilirler. Bu birliğin Türkiye’nin en etkili birliği olacağına inancım tamdır. Biz MAKÜ olarak 2006 yılından sonra kurulmuş birçok üniversite gibi öncelikle fiziki gelişme amacına odaklanmış yerleşke üniversitesi olma yolunda kent merkezi yerleşkemiz ile İstiklal yerleşkemiz proje ve planlarını hazırlamış ve bu anlamdaki yolculuğuna çıkmıştır. Geldiğimiz nokta itibariyle 15 yıllık bir üniversiteyiz. Bütün akademik çalışmalarını elbette eğitim-öğretim, araştırma noktasını da ihmal etmeden, kalite ve standardı bozmadan sürdürmüş ayrıca kendisine üniversite olarak toplumsal sorumluluk anlamında iki ayrı misyon edinmiştir. Birisi Cumhurbaşkanımızın önderliğinde üniversitelerin birbirinin kopyası olmaktan çıkartılarak toplumun da sorunlarına değindikleri bölgesel kalkınma alanında bir yol çizdik. Bölgesel kalkınma alanında desteklenen 22 üniversite arasında ilk 5 üniversiteden birisi olarak öncü üniversite olma yolunda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Kalkınma alanlarımız olarak hayvancılık ve içinde bulunduğumuz coğrafyanın ve yükseltinin bize sunduğu spor eğitimi ve sporcu kampı alanında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu konuda yaklaşık 6 yıllık bir çalışmanın sonunda geçtiğimiz yıl burada Türkiye’den ve dünyadan onlarca takımı, binlerce sporcuyu ağırladık. Halen de ağırlamaya devam ediyoruz. Bu anlamda üniversitemizdeki öğrencilerimiz de uygulama çalışmalarında bulunuyorlar. Bazı bölümlerde kapanmalarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bunlar için yeni modellemelere ihtiyaç var. Yeni eğitim ve öğretim modellemelerini, küresel salgının da istemeyerek de olsa bizi ittiği uzaktan eğitim modellerini ileri noktalara taşıyarak yeni sistemleri de tartışmalıyız. Bunları tartışmadığımız zaman ne olacak 5 sene sonra kapanan bölüm ve programlar olacak ne acıdır ki kapanan üniversiteler gibi bir yolculuğa doğru gideceğimizi hep beraber göreceğiz. Onun için birlik olarak biraz daha bu temel politik konulara da kafa yorarak bir zemini oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra katılımcı üniversite rektörleri de kısa birer konuşma yaparak toplantının iyi sonuçlar vermesini temenni ettiler.

Toplantının açılış oturumundan sonra rektörler, idari gruplar bir araya gelerek ortak sorunlarını, bu sorunlara getirdikleri çözüm önerilerini, yürütülen ve geleceğe dönük projelerini görüştü. Toplantıda ortak çalışma, iş birliği, paylaşım konuları da ele alındı.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Adım, Üniversiteleri, MAKÜ’de, Toplandı,
Yorumlar
Haber Yazılımı