Haber Detayı
27 Kasım 2021 - Cumartesi 14:45
 
BURDUR İL ÖZEL İDARESİ 2022 YILI BÜTÇESİ 107 MİLYON TL
BURDUR İL ÖZEL İDARESİ 2022 YILI BÜTÇESİ 107 MİLYON TL
- Haberi
BURDUR İL ÖZEL İDARESİ 2022 YILI BÜTÇESİ 107 MİLYON TL

Burdur İl Genel Meclisi’nde İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı. İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı tahmini bütçesi 107 Milyon TL oldu.

Burdur İl Genel Meclisi Kasım ayı 20. Birleşimi, İl Genel Meclis Başkanı Murat Akbıyık başkanlığında yapıldı.

İl Genel Meclisi toplantı salonunda yapılan birleşimde gündemin 3. maddesi olan İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı bütçesi görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi. CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin tepki göstererek ret oyu verdiği Burdur İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı bütçe büyüklüğü 107 milyon olarak belirlendi.

Toplantıya İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, İl Genel Meclisi Üyeleri, Özel İdare birim müdürleri ve muhtarlar katıldı. 

“Çalışmalarımıza olanak sağlayacak bütçemiz ilimize hayırlı olsun”

Toplantıda konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık; “Bugün İl Genel Meclisimizin 2022 yılı Bütçe Görüşmelerinin son toplantısı olan 20. Birleşimini gerçekleştiriyoruz. 2021 yılı içinde Valimiz Ali Arslantaş, Milletvekillerimiz, İl Başkanlarımız, İl Genel Meclis Üyelerimiz, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz, Genel Sekreter Yardımcımız, Birim Müdürlerimiz, Muhtarlarımız ve çalışma arkadaşlarımız ile birlikte; planladığımız programımızı bütçe imkanları doğrultusunda siz saygıdeğer meclis üyelerimiz ile ortaklaşa fikir birliğinde bulunarak tamamladık. Bugün oluşturduğumuz Bütçe taslağı ile de 2022 yılı içerisinde bir aylık çalışmanın sonucunda belirlenen 107 Milyon TL’lik bütçe ile köylerde yaşayan değerli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttırmak ve çağın gereklerine uygun hizmetler yapmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede köylerimizde sürdürdüğümüz altyapı hizmetlerinden, yol ve ulaşımdan, su ve kanal hizmetlerinin yanında turizm başta olmak üzere eğitimden spora, sağlıktan tarıma kadar birçok kamu yatırımı, kültürel ve sosyal içerikli hizmetlerin de içerisinde yer almaya gayret ediyoruz. Bu duygu ve düşünceler ile bizlere desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanlarımıza, Valimize, Milletvekillerimize, İl Başkanlarımıza, 20 gündür büyük bir özveri ve gayret ile çalışan Bütçe ve Komisyon Başkanımıza, Bütçe Komisyon Üyelerimize, yaklaşık 3 yıldır birlikte görev yapmaktan onur duyduğum siz değerli İl Genel Meclis Üyelerimize, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimize, Genel Sekreter Yardımcımıza, Birim Müdürlerimize ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, 2022 yılındaki çalışmalarımıza olanak sağlayacak bütçemizin ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Gündemin 5. maddesi olan dilek ve temenniler bölümünde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, AK Parti Meclis Üyesi Halil Çiçek, CHP Meclis Üyesi Celal Saygın ve CHP Meclis Üyesi Hakan Açar konuşma yaptı.

“2022 yılı bütçemiz ilimize, ilçelerimize, köylerimize hayırlı uğurlu olsun”

AK Parti Meclis Üyesi Halil Çiçek; “2022 yılı bütçemiz ilimize, ilçelerimize, köylerimize hayırlı uğurlu olsun. Burada meclis üyeleri olarak 3 yıldır bütçe yapıyoruz. Bu bütçeler dahilinde plan bütçe olarak 20 gündür biz arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Bütçenin bu şekilde gerçekleştirilip, köylere hizmet vermek isteyen kişilerin öğrenmek istedikten sonra gelip burada sorabilirler, izleyebilirler, neler yapıldığını öğrenebilirler diye düşünüyorum.” dedi.

Muhalefetin eleştirisi: “Hayali bir bütçe”

CHP Meclis Üyesi Celal Saygın; “2022 yılı yapmış olduğumuz yatırım plan bütçe apaçık hayali bir bütçedir. Şöyle ki; yapmış olduğumuz bütçeyi 107 milyon üzerinden yaptık. Tüm birimlerin ödenekleri ayrıldıktan sonra biz İl Genel Meclisi üyelerine ilgilendiren köylerimize yapılacak yol ulaşım ve tarımsal sulama, içme suyuna ayrılan ödeneğin bütçesini yaptık. Yol ulaşıma ayrılan ödeneğin 250, 300 fazlası tarımsal sulama içme suyuna ayrılan ödeneğin 300 fazlasıyla yaptığımız bütçe, olmayan paranın bütçesidir. Biz bu yöntemle ancak kendimizi kandırdık. Muhtarlardan almış olduğumuz teklifleri 2022 yılı programına koyduğumuzda kredinin ne zaman ne kadar olduğu, alınıp alınmayacağı belli olmadan bütçe yaptık. Muhtarlarımızın bizden hesap soracağını hiç düşünmedik. Söz verilirse yapılır bence. Halbuki normal bütçemizi yapıp kredi alınırsa ek bütçe yapabilirdik. Şu anda plan bütçe olarak hayali bir bütçe yaptığımız kanısında olduğumuz için hayır diyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu bütçe, sadece komisyonda sözü geçenlerin bütçesi olmuştur”

CHP Meclis Üyesi Hakan Açar; “Yaklaşık 2019 yılından bu yana bütçe görüşmelerinde hep beraberiz. Bundan önce 2 bütçe yaptık. Bu 2 bütçede de biz evet dedik. Niye evet dedik, biz milletin yararına, milletin çıkarına olan her şeyin arkasındayız. Bir önceki bütçe görüşmelerimizde de sadece bir şartımız vardı. KÖYDES’den gelen yapılacak olan yatırımların hep beraber, el birliğiyle, ortak kararımızla yapılması koşuluyla evet dediğimizi bizzat belirtmiştik. Ama ne yazık ki bu konuda kayda bile alınmadık. Siz astınız, siz kestiniz, siz dağıttınız. Ama bundan önceki 2 bütçe görüşmesinde de, bende üyesiydim bu bütçe görüşmelerinin bütün İl Genel Meclisi üyelerimizi biz çağırıp tek tek hepsinin görüşlerini alarak, onların görüşlerini değerlendirerek bir bütçe çıkartmıştık. Ne yazık ki bu bütçe görüşmesinde çağırılmadık. Yine siz komisyon üyeleri kendi içerisinde aldığı kararlarla bu bütçeyi oluşturdunuz. İYİ Parti’nin burada bir meclis üyesi var. Onun görüşü alındı mı? Bu arkadaşımız bu meclisin üyesi değil mi? Bir kişi bile olsa burada herkesin görüşü önemlidir. Eğer biz burada oylama için tek tek oy kaldırıyorsak, hepimiz ayrı oy kullanıyorsak, Celal bey bizim adımıza oy kullanmıyorsa sadece bizim de görüşlerimizin alınması gerektiğine inanıyorum. Bu bütçede tüm yatırımlar çekilecek krediye bağlanmıştır. Yatırımların detayları mevcuttur ama sadece burada okudunuz. Bir gün önce bize verilip, bir değerlendirme, üzerinde bir müzakere etme şansımız olmamıştır. Şimdi hepinize sorarım şu köyle ilgili ne var? Desek hiçbiriniz cevap veremez. Eldeki mevcut imkanlarla yapılabilecekler planlanmamıştır. Krediyle yapılabilecekler ayrılmamıştır. Bu bütçe de, sadece komisyonda sözü geçenlerin bütçesi olmuştur. Ülkenin ekonomik durumu, kur, faiz, döviz politikaları asla dikkate alınmamıştır. Bizim gözümüzde bu tamamen hayal bütçesidir. Bizler sizlerin hayallerinin bir parçası olamayız. Biz gerçeklerin parçası oluruz. Onun için bu düşüncelerle biz bu bütçeye ret oyu veriyoruz.”

CHP Meclis Üyesi Hakan Açar’ın konuşmasının ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hali Çiçek, “Biz köylerimizin dertleriyle dertleniyoruz. Biz köylerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni var gücümüzle çalışıyoruz. Biz bu bütçenin hayali olmadığını geçen yıllarda da gösterdik. O zamanda arkadaşlarımız bu şeyleri söylediler. Ne olursa olsun ben şu anda hiçbir meclis üyesinin ilçesinde hangi konuya hâkim olup olmadığını, nereye ne yapılacağını bildiğini ben AK Parti grubu adına biliyorum. Ben merkezde hangi köye ne yazdığımızı biliyorum, hangi köyün ne ihtiyacı olduğunu da biliyoruz. Bütün meclis üyesi arkadaşlarımızın da bunu bildiğinden eminim, arkalarındayım.” diyerek cevap verdi.

Burdurumuza ve köylerimize en iyi şekilde hizmet etmek için gayret göstereceğiz”

Son olarak söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav’da konuşmasında şunları kaydetti;

“Kasım ayının ilk gününden itibaren plan bütçe komisyonumuz ve harcama birimlerimiz hummalı bir şekilde mesai mefhumu gözetmeden bütçe çalışmasını gerçekleştirdiler. Arkadaşlarımıza yapmış oldukları çalışmalardan dolayı şükranlarımı sunuyorum. 107 milyon olarak kabul edilen bütçemiz ile Burdurumuza ve köylerimize en iyi şekilde hizmet etmek için gayret göstereceğiz. 2022 yılı İl Özel İdaremizin bütçesinin başta ülkemize, ilimize ve köylerimize hayırlar getirmesini diliyorum.”

Burdur İl Genel Meclisi Kasım ayı 20. Birleşimi, 1 Aralık 2021 Çarşamba günü saat 16.00’da toplanmak üzere sona erdi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BURDUR, İL, ÖZEL, İDARESİ, 2022, YILI, BÜTÇESİ, 107, MİLYON, TL,
Yorumlar
Haber Yazılımı