Haber Detayı
10 Haziran 2022 - Cuma 11:53
 
Milletvekili Göker, gül üreticisi için kürsüden seslendi
Milletvekili Göker, gül üreticisi için kürsüden seslendi
- Haberi
Milletvekili Göker, gül üreticisi için kürsüden seslendi

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, “Dolar olarak değil, mazot artışına göre bu fiyat açıklanacak olur ise taban fiyatın en az 25-26 lira olarak açıklanması gül üreticisinin beklentisidir” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, TBMM Genel Kurulunda gül çiceği taban fiyatı, verilen desteklemeler ve Burdur’da yaşanan sel felaketi ile ilgili konuştu.

Taban fiyatı en az 25 TL bekleniyor

Türkiye'deki gül üretiminin yaklaşık yüzde 85'i Isparta'da, yüzde 8,2'sinin de Burdur'da üretilmekte olduğuna işaret eden Milletvekili Göker, Gülbirlik tarafından belirlenen taban fiyatının yetersiz olduğunu, mazot, gübre ve ilaçlara gelen zamlar nedeniyle taban fiyatın en az 25-26 TL olarak beklediklerini kaydetti.

Milletvekili Göker, “Türkiye'de gül üretiminin yaklaşık yüzde 85'i Isparta'da, yüzde 8,2'si de seçim bölgem olan Burdur'da üretilmekte. Ülkemiz dünyanın en büyük gül yağı üreticisi olmasına rağmen gül üreticilerimizin yaşamış olduğu sıkıntılar ve ülkemizde yaşanan ekonomik buhrandan gül üreticileri de nasibini almakta. Sürekli artan üretim maliyetleri, döviz kurlarındaki artış ve GÜLBİRLİK tarafından beklenen taban fiyatlarının yetersizliği gibi nedenler üreticimizi ciddi anlamda zora sokmakta. Bakın, 2010 yılında gül çiçeğinin kilogram fiyatına 7 lira 65 kuruş verilirken 2021 yılında gül çiçeği kilogram fiyatı 7 lira 80 kuruş olarak açıklandı. Yani bu süreç içerisinde dolar 3 kat artmış ama gül üreticimize sadece 15 kuruş zam verilmiş. Bu seneye geldiğimizde de yine girdi maliyetleri, yükselen mazot ve ekonomik buhran neticesinde GÜLBİRLİK'ten ekonomik olarak bir taban fiyatı açıklanması bekleniyor. Dolar olarak değil, mazot artışına göre bu fiyat açıklanacak olur ise taban fiyatın en az 25-26 lira olarak açıklanması gül üreticisinin beklentisidir zira gübreye gelen yüzde 400'lük zam, tarım ilaçlarındaki fiyatların 2'ye, 3'e çıkması, yükselen üretim maliyetleri sadece gül üreticilerinin değil, çiftçimizin üretimini de etkilemekte. Sadece çiftçilerimiz değil, her gün una, şekere, yağa ve temel gıda maddelerine gelen zamlarla bunun yanı sıra elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi sektörlere gelen zamlarla tüm toplum bir ekonomik kıskaç altında ve buhranda. Buna uyguladığınız yanlış ekonomi politikaları nedeniyle vatandaşın alım gücünün düştüğünü de ekleyecek olursak inanın insanlar içler acısı bir şekilde yaşantılarını devam ettirmekte ve her gün çaresiz 3-5 telefon telefonumuzu, kapımızı aşındırmakta. Tek adam sisteminin getirmiş olduğu ekonomik buhranın netice itibarıyla bunun ana yapısını oluşturduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle, bu sistemden bir an önce vazgeçilmeli, sisteme ve Türkiye'nin ekonomik gücüne olan güvenin tazelenmesi için erken seçim bir an önce gerçekleşmeli, sandığa milletin takdirine gidilmelidir” dedi.

Sel felaketi

Burdur’da yaşanan sel felaketini de dile getiren Milletvekili Göker, “Son olarak, Burdur'umuzda son beş günde 3 tane sel afeti yaşadık. Beş günde yaşadığımız 3 sel felaketi, Burdur merkezde, Yeşilova'nın köylerinde ve Tefenni ilçemizde meydana geldi ve maalesef ki bu sel felaketlerinde bir canımızı kaybettik. Şimdi, bunu sadece doğal afete bağlayıp geçiştirmek bana göre yetersiz bir sonuç olur. Zira, gelecek zamanda da bu tür sıkıntıların, felaketlerin böylesi can kayıplarına sebep oluşturmaması, neden olmaması için sorumluların kurum ya da kişilerin bir an önce ortaya çıkarılması ve bu konuda araştırılması gerektiğini düşünüyorum, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Hayal Girişim

Kaynak: Editör:
Etiketler: Milletvekili, Göker,, gül, üreticisi, için, kürsüden, seslendi,
Yorumlar
Haber Yazılımı