Haber Detayı
19 Eylül 2023 - Salı 17:10
 
Kahraman Gazilerimiz Burdur’da düzenlenen törenle anıldı
Kahraman Gazilerimiz Burdur’da düzenlenen törenle anıldı
- Haberi
Kahraman Gazilerimiz Burdur’da düzenlenen törenle anıldı

Burdur’da 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Burdur İl Temsilcisi Gazi Hasan Okyar tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Program Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi tarafından okunan şiirin ardından sona erdi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Burdur İl Temsilcisi Gazi Hasan Okyar programda yaptığı konuşmada, “Bugün 5 bin 713 şehit verdiğimiz dünyanın en kanlı meydan muharebesi olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM tarafından gazilik ve mareşallik unvanı verildi. Bugün Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucusu ve malul gazilerin şeref günüdür. Kahraman Gaziler; Gaziler Gününüz kutlu olsun” dedi.

“Bölüşürsek tokuz, bölünürsek yok oluruz”

Gazilerin her şart ve koşulda vatanı için gözünü kırpmadan canlarını feda edeceğini de söyleyen Gazi Hasan Okyar, “Gazi her koşulda vatan, bayrak, ezan ve namus, Allah aşkına bayrağımızla, sancağımızla şarapneller arasına bedenini sokan, ay yıldızlı bayrağımızda bir damla kan olabilmek isteyendir. Bugün şanlı bayrağımız özgürce dalgalanıyorsa şehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanlıkları ve fedakarlıkları sayesindedir. Güçlü bir Türkiye emperyalist güçler tarafından istenmemektedir ülkeyi bölmek ve Sevr’i hortlatmak istemektedirler. Fakat dış güçler şunu iyi bilsinler ki Türk milleti asırlar boyunca hür ve bağımsız yaşamıştır. Her ülkenin ordusu vardır fakat Türkiye Cumhuriyeti’nin kadını, erkeği, kızı, kızanıyla ordusu millettir bu böyle biline. Onun içindir ki bugün her zamankinden daha fazla birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekmektedir. Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. Bilinmelidir ki bir ulus birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek hiçbir güç düşünülemez” diye konuştu.

19 Eylül 1921

Sakarya Meydan Muharebesi’nin muzaffer başkumandanına TBMM tarafından “Gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbesi verildi. Böylece Mustafa Kemal Paşa 9 Temmuz 1919’da Mirliva iken veda ettiği üniformasına 2 yıl, 2 ay, 10 gün sonra Mareşal rütbesiyle yeniden kavuşmuş oldu. Mustafa Kemâl Paşa, Başkomutan olmasına rağmen, ordu geleneklerine saygısı nedeniyle Sakarya Meydan Muharebesi süresince bile üniforma giymemiş, muharebeleri gri takım elbisesiyle idare etmiştir. 102 sene önce bugün; o artık Gazi Mareşal Mustafa Kemâl Paşa’dır.

Bir 7 kişi ve yazı görseli olabilir

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kahraman, Gazilerimiz, Burdur’da, düzenlenen, törenle, anıldı,
Yorumlar
Haber Yazılımı