Haber Detayı
16 Nisan 2021 - Cuma 14:25
 
CEZAEVİNDE YIKILAN DUVAR DAVASI 20 YIL SONRA SONUÇLANDI
CEZAEVİNDE YIKILAN DUVAR DAVASI 20 YIL SONRA SONUÇLANDI
- Haberi
CEZAEVİNDE YIKILAN DUVAR DAVASI 20 YIL SONRA SONUÇLANDI

Burdur Cezaevi’nde 2000 yılındaki operasyonda duvarı delen dozerin kepçe darbesiyle sağ kolu kopan Veli Saçılık’ın da aralarında bulunduğu 61 mahkum ve tutuklu hakkında, ’cezaevinde oluşan hasarı karşılamaları’ için açılan davada mahkeme ret kararı verdi.
Burdur Birinci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Maliye Bakanlığı’nın duvarın cezaevindeki 61 mahkumun isyan etmesi nedeniyle yıkıldığı ve bu zararın sanıklardan tahsil edilmesi talebi reddedildi.
Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren Veli Saçılık “Burdur Cezaevinde 5 Temmuz 2000 tarihinde gerçekleştirilen operasyonda kolum koparıldı sonrasında bir köpeğin ağzında bulundu. Devlet ‘zarar oluştu, Bunun parasını sizden alacağız’ dedi.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bizi haklı buldu. Yargıtay’da kararı alt mahkemeye iade etti. Dava 20 yıl sonra sonuçlandı. Bir insanın kolunu kopartıp sonrada dava açmak ayıptı. Bu ayıp ortadan kalktı. Geçte olsa adalet yerini buldu. Acılarımızı azaltmıyor ama küçükte olsa Adalet açısında teselli oldu. Sembolik olarak önemli bir dava. İşkence, kötü muamele utançtı. Utanç ortadan kalktı” ifadelerini kullandı.

OLAYIN GEÇMİŞİ;  11 tutuklunun, can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle duruşmalara çıkmayacağını belirtmesi ve mahkemenin ’zorla’ getirilmelerine yönelik kararı sonrasında Burdur Cezaevi’nde 5 Temmuz 2000 günü operasyon düzenlendi. Dozerlerin de kullanıldığı operasyonda, tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu bölgeye ulaşılması için cezaevi duvarları yıkıldı. Yıkım sırasında yasa dışı TDKP- GKB örgütüne yardım ve yataklıktan tutuklu Veli Saçılık’ın sağ kolu kepçe darbesiyle koptu. Yerine dikilemeyen ve çöpe atılan kol, daha sonra bir sokak köpeğinin ağzında bulundu.Saçılık, tahliye edildikten sonra yargılandığı davadan beraat etti.

Maliye Bakanlığı, operasyon sırasında cezaevindeki 31 bin TL’lik hasar ve zararın, Veli Saçılık’ın da aralarında bulunduğu o dönemdeki 61 hükümlü ve tutukludan tahsili için 9 Ocak 2001’de Burdur 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Bu dava, diğer dava sürdüğünden askıya alındı. Danıştay’ın 2011 yılındaki kararından sonra Maliye Bakanlığı, 31 bin TL’lik zararın 12 yıllık faiziyle birlikte tahsili amacıyla tazminat davasının yeniden görülmesi için harekete geçti.
Burdur 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi olayda ortaya çıkan zarara karşılık 25 bin 369 TL’nin 5 Temmuz 2000 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte Veli Saçılık’ın da aralarında bulunduğu 61 mahkum ve tutukludan tahsil edilmesine hükmetti.

gundemburdur.com / Mesut MADAN

Kaynak: Editör:
Etiketler: CEZAEVİNDE, YIKILAN, DUVAR, DAVASI, 20, YIL, SONRA, SONUÇLANDI,
Yorumlar
Haber Yazılımı