Haber Detayı
22 Kasım 2019 - Cuma 23:57
 
2020 BÜTÇESİ Belediye Meclisi’nde görüşüldü 180 MİLYON LİRA
2020 BÜTÇESİ Belediye Meclisi’nde görüşüldü 180 MİLYON LİRA
- Haberi
2020 BÜTÇESİ Belediye Meclisi’nde görüşüldü 180 MİLYON LİRA

Burdur Belediye Meclisinin 2019 yılı Kasım Ayı Toplantısının 2. Oturumu Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz başkanlığında 20.11.2019 Çarşamba günü Saat: 14.00’da Belediye Meclis Salonunda yapıldı.

Burdur Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısına Başkan Ercengiz’in açılış konuşmasında, TKB Ödül konuşması damgasını vurdu.

Gündem konularının görüşülmesine geçilmeden önce Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz,  Burdur Belediyesinin Tarihi Kentler Birliğinden aldığı süreklilik ödülüne ‘sipariş plaket’ söyleminde bulunan AK Parti İl Başkanı Volkan Mengi’ye cevap verdi.

Burdur Belediyesinin Tarihi Kentler Birliğinden aldığı ödülün sipariş bir hediye olup olmadığı hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum diyen Başkan Ercengiz Öncelikle bu birlik nasıl bir birlik nasıl kurulmuş ve bu birliğin üyeleri kimler bunlar hakkında bilgi vermek istiyorum dedi.

Ali Orkun Ercengiz; Türkiye de uzun yıllar kültürel miras bilinci ve korumacılığı konusunda küçük adımlar atılmış olsa da Avrupa konseyinin başlattığı “Avrupa bir ortak miras” kampanyası ile bu çabalar Türkiye’ye de taşınmış ve Türkiye’de de böyle bir birliğin kurulmasına karar verilmiştir. Tarih 7-8 Ekim 1999. Strasbourg kentinde kuruluş toplantısı yapan Avrupa tarihi kentler birliğine Türkiye de davet edilmiş davette gözlemci üye olarak katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin kuruluş çalışmalarını başlatmış ve yürütücülüğünü üstlenmiştir.  İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, ÇEKÜL Vakfı ve Mimarlar Odası’nın katkılarıyla tamamlanan süreç kuruluş aşamasında Dışişleri, Orman ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği ve Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği de TKB’nin yanında yer almıştır. 22 Temmuz 2000’de Bursa’da, 52 tarihi kent belediyesi tarafından kabul edilen birlik tüzüğü ve yayınlanan “Kuruluş Bildirgesi’yle Tarihi Kentler Birliği, 2001 yılında da Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nin 12. üyesi olmuştur.

Neler gerçekleştirdi?

Kurulduğu günden bu yana Tarihi Kentler Birliği, tarihi kent dokularının ve kentsel-kültürel mirasın korunması amacıyla üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi sağladı. Belediyecilik, koruma, kültür, çevre, imar ve tarihi kent konularıyla ilgili bilgi, belge, mevzuat, kaynak ve eğitime dönük çalışmalar yaptı. Eğitim seminerleriyle üyelerinin proje yapma ve uygulama yeteneklerini de geliştirmektedir. Üye aidatlarından sağlanan kaynaklarla, hibe programlarıyla yine üyeleri arasında dağıtarak koruma projelerine mali destek sağlanmıştır.

Somut sonuçlar

Tarihi Kentler Birliği 2000-2004 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, 2004-2011 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 2011-2014 yılları arasında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve 2014 yılından itibaren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın önderliğinde korumanın yerelden başlayarak ülke bütününe ulaşmasının somut örneklerini gerçekleştirmiştir.

Birlik üyesi kentlerde son yıllarda ortaya konulan somut sonuçlar, Tarihi Kentler Birliği’nin on yılda gerçekleştirdiği değişimi açık bir biçimde gözler önüne serilmektedir. Yerel yöneticiler tarihi kentler birliği sayesinde kentlerine farklı bir gözle bakmaya başlamış, kentin tarihi mirasını güncel yaşamın gerekleriyle bağdaştıran bütüncül bir yaklaşım sergilemişlerdir.

ÇEKÜL VAKFI

ÇEKÜL Vakfı çok özel bir vakıf, başında Prof. Dr. Metin Sözen hocanın önderliğini yaptığı ve kendi ifadesiyle “ömrümü adadığım” dediği bir vakıf çalışmasıdır. ÇEKÜL VAKFI Başkanı Sayın Metin Sözen Türkiye’yi karış karış gezmiş Türkiye’nin tarihi mirasına sahip çıkılabilmesi için ilerlemiş yaşına rağmen mücadelesini gayri siyasi bir davranış biçimi ile tüm siyasi zamanlarda en üst düzeyde temsil etmeye çalışmıştır. Tarihi kentler birliğinin her yıl olağan geleneksel ve bir yarışma üslubu içerisinde yürüttüğü ve kategorilerde değerlendirerek belediyelerin projelerini değerlendirip ödüle layık gördüğü çalışmalar yapılmaktadır. Tarihi Kentler Birliğinin düzenlediği bu alanda ki yarışma adeta Türkiye’nin oscarı niteliğindedir.  Çok önemlidir,  çünkü buradan çıkan somut sonuçlar neticesinde UNESCO Tarihi mirasına sahip çıkılması gereken birçok ören yeri yâda tarihi anıt UNESCO’ya önerilmiş ve bunlardan da birçoğu örnekse İlimizde bir tanesi sagalassos bir diğeride kibyra aday ören yeri haline dönüştürülmüştür. Tarihi Kentler Birliğinin bu anlamda da önemi büyüktür.

Bizler Burdur Belediyesi olarak üyesi olduğumuz günden beri toplamda oldukça fazla ödül aldık bu sadece bizlerin görev yaptığı döneme has değil bizlerden önceki döneme aitte bazı ödüllerimiz vardır. Burdur Belediyesi 2011 yılında bir süreklilik ödülü almıştır, bizim geçtiğimiz haftalar da aldığımız bu ödülün bir benzerini 2011 yılında almıştır. 2011 yılının konusu sadrazam derviş Mehmet paşa kütüphanesi ve Eskişehir kulübünün restorasyon projesidir. 2011 yılında bu proje için bir başlangıç yapılıp sürekliliğinin sağlanması neticesinde bu ödül bizden önce ki dönemde belediye başkanımız olan Sayın Sebahattin Akkaya’ya bizzat tarihi kentler birliğinin bir ödül töreninde gerçekleştirilmiştir.

Süreklilik ödülü nedir?

Koruma alanlarında bütüncül bir programı ve kapsamlı senaryoları uzun süre istikrarlı bir biçimde uygulamaya devam eden belediyelere verilmektedir. Bir projenin hazırlanması düzenlenmesi ve ısrarlı takibi süreklilik ödülünü gerektirmektedir. Süreklilik ödülü bu yıl 18.si düzenlenen tarihi kentler birliği proje ödülleri kültürel mirasın koruma yarışmasının ödüllerinde süreklilik ödülüne Belediyemiz layık görülmüştür. Ne için eski belediye caddesi ve Yeşilyurt deveci sokaklarının sağlıklaştırma projesi için uygulaması değil bir kere daha altını çiziyorum projesi için bir proje başlatılmış ve bu proje etap etap süreç içerisinde uygulamaya geçilecek ve bunun için yeterli fon, kaynak ve desteğinde Kültür Bakanlığından talepleri yapılacak ve kısmen de yapılmıştır.

BURDUR HEPİMİZİN BURDUR’U! ALDIĞIMIZ ÖDÜL BURDUR BELEDİYESİ VE BURDUR HALKININ

Burdur herhangi bir şekilde hangi kurum olursa olsun teltife ve herhangi bir şekilde ödüle layık görüldüğü zaman bundan hepimizin gurur duyması gerekir. Açıkçası biz siparişte versek bu ödülü bizim siparişimizle bize verecek yapıda bir akademisyen ordusu ya da o grubun o derneğin o vakfın üyeleri maalesef yok yani bizim vereceğimiz herhangi bir siparişe bize ödül vermeyecekleri gibi böyle bir şeyi teklif etmek bunun karşılığını beklemekte son derece ayıptır. Az önce ifade ettiğim gibi 450 belediyenin üyesi olduğu ve bu yıl toplam 60 projenin yarışıp 36 belediyenin ödül aldığı bu uygulama ve süreklilik ödülleri içerisinde yer almaktan son derece mutluyuz. Kaynağımız olduğu sürece projelerin devamını getirme taraftarıyız çünkü tarihi mirasımıza sahip çıktığımız ölçüde bu kentin geçmişi ve geleceğini birlikte buluşturabiliriz. Aldığımız ödülü burdur belediyesi ve burdur halkı adına aldım çünkü bu ödül burdur halkının katkılarıyladır belki de o tarihi dokunun korunmasına verilen katkı ile ilgilidir. Yıkılıp yapılmaması, sit alanı olması ve o alanın ileriki nesillere en iyi şekilde taşınabilmesi için alınmış birçok kararın neticesidir. Bazen sonuçların katkısını görürüz bazen de sonuçların zararını görürüz bu anlamda da bir kez daha Tarihi Kentler birliğinden alınan ödülün alınmasında emeği geçen başladığı günden bugüne kimin döneminde olursa olsun süreklilik arz ettiği için ki bizden sonra da devam edeceğini de umut ediyoruz. Herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu ödül Burdur halkının ödülüdür Burdur halkını gururlandıran bir ödüldür.450 tane Belediyenin proje üretmeye çalıştığı bir ortam da Burdur Belediyesi olarak projeler üretirken kalkınma ajansından 1,5 milyonun üzerinde bir desteği de başka bir projemize ki geçtiğimiz yıl proje ödülü olarak almıştık tarihi kentler birliğinden gümüşüsün değirmenine bugünde inşallah bunun uygulamasını gerçekleştirip belki de tarihi kentler birliğinin en onurlu ödüllerinden bir tanesini almak için yarışacağız.

BİR TELEFON KADAR YAKINIZ

Sahip çıkılan hepimizin geçmişidir. Siyaset üretirken doğru bilgiyle ve doğru bir dille üretmekte fayda var, çünkü bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak zaman zaman bizleri yanıltabilir işin doğrusunu öğrenmek için bir telefon kadar yakınız bunların böyle yapılmasında da fayda vardır. Gazete küpürünü okuduğum da kullanılan dilin, yapılan açıklamanın bence bizlere çok yakışmadığına inanıyorum üslubumuzu bundan bir tık öteye götürmemizde fayda olduğunu da ifade etmek istiyorum. Bizleri, ilimizi, belediyemizi onurlandıran ödüllerdir bunlar hepimizin ödülü bunlar” dedi.

2020 yılının bütçesinin görüşüldü

Burdur Belediyesi’nin tahmini bütcesinin 180 Milyon TL olması öngörülüyor.

Belediye başkanı Ali Orkun Ercengiz’in konuşmasının ardından gündeme geçildi.

Gündem maddelerinde yer alan;  2020 mali yılı ve izleyen 2 yılın performans programı ve 2020 mali yılı hazırlık bütçesi ve izleyen 2 yılın bütçe tahminleri görüşüldü. Oy çokluğuyla kabul edilen maddelerin artından toplantı sona erdi.

 

Kaynak: Editör: Abdurrahman KIZILKAYA
Etiketler: 2020, BÜTÇESİ, Belediye, Meclisi’nde, görüşüldü, 180, MİLYON, LİRA,
Yorumlar
Haber Yazılımı