Haber Detayı
26 Haziran 2022 - Pazar 16:56
 
YUNANİSTAN VE KUZEY MAKEDONYA TOPRAKLARINA ANLAMLI GEZİ
YUNANİSTAN VE KUZEY MAKEDONYA TOPRAKLARINA ANLAMLI GEZİ
- Haberi
YUNANİSTAN VE KUZEY MAKEDONYA TOPRAKLARINA ANLAMLI GEZİ

“Çanakkale Savaşları – Atatürk ve Balkanlar Bölgesi Uzmanı” Melih Asaroğlu, geçtiğimiz ay Balkanlar turuyla yine önemli bir kültür etkinliğine imza attı, öncülük etti.

Burdur‘da yaşayan Rum vatandaşları, Mübadele döneminde Yunanistan’a geri dönen Yunanlıları araştıran, “Karşıdaki Komşularımız-Türkosporoslar” kitabında Burdur’daki Rumlara yer veren, hikâyelerini ortaya koyan Melih Hoca’nın “Yunanistan’da bir hemşehrimiz;  Kriakos Stefannidis” görüşmeleri Burdur’da yerel basında haberlere konu olmuş, geniş yankı bulmuştu…

Karşıdaki Komşularımız-Türkosporoslar (Türk Tohumu) kitabında; yüzyıllarca beraber yaşayan komşular, sömürgeci devletlerin planıyla birbirlerine düşman edildiğini hatırlatan Asaroğlu, etliye sütlüye karışmayan insanların “kurunun yanında yanan yaşlar” olarak bu yangından çıkmasını ve bir zamanki yurtlarına hasret yaşayıp ölmelerini ve yaşadıkları yerde de oralı olmadıklarını, bedenlerinin, bulunduğu yerde, kalplerinin ise geldikleri yerde kaldığını dile getirmekteydi…

Melih Asaroğlu, Balkan coğrafyasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor…

Geçtiğimiz ay Balkan coğrafyası önemli bir ziyarete ev sahipliği yaptı.

Mübadil camiasında yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Çanakkale Savaşları Atatürk ve Balkanlar Bölgesi Uzmanı Melih Asaroğlu, Londra’dan Gökçeada’ya Tokat’tan Muğla’ya Mübadilleri ve gönülleri karşı kıyıda olanları  Yunanistan ve Kuzey Makedonya’da buluşturdu.

 4 gün süren büyük organizasyonda Kavala, Selanik, Vergina,Edessa,Veria, Kayılar(Ptolemaida) Ohrid, Tetovo(Kalkandelen) Üsküp gibi Balkanların önemli merkezleri ziyaret edildi. Bir Türkiye aşığı Balkan Araştırmacısı Giorgos Genitsiftsopoulous’un eşlik ettiği gezide duygu dolu anlar yaşandı. Büyük Atatürk’ün dünyaya geldiği evde, Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan Bey’e Atatürk portresi takdim edildi.

EGE’DE SON VEDA

4 günlük gezi kapsamında anlamlı organizasyonlara öncülük eden Asaroğlu, Yunanistan Veria’da iki belediye başkanını bir araya getirdi. Veria eski adıyla Kareferya Belediye Başkanı Konstantinos Vorgiazidis, Altınova  eski Belediye Başkanı ve Kuzey Ege iş dünyasının önemli insanı Alaettin Süberoğlu ve heyeti kabul etti.

Anne tarafından Veria’lı olan  Başkan Alaettin Süberoğlu, Mübadele hasretini ve iki milletin gönül bağını adeta nakış gibi anlattığı kendisinin kaleme aldığı “Ege’de Son Veda” adlı şiirini Belediye Başkanlığı makamında okudu. Türkçe ve Yunanca okunan şiir dinleyicileri mübadele zamanlarına götürdü.

Aslen Sakarya Adapazarı mübadili olan Vorgiazidis; ilişkilerin gergin olduğu bir anda Melih Asaroğlu’nun böyle bir organizasyona öncülük etmesini büyük bir heyecan ve sevinçle karşıladığını belirtti. Başkan Süberoğlu’nun şiiri için ise “hiç beklenmedik bir zamanda gelen en anlamlı bir dost eli” yorumunu yaptı. Yunan kamuoyunda da ilgi ile takip edilen ziyaret için Vorgiazidis; en kısa zamanda Türkiye’ye iade-i ziyarette bulunacaklarını ve Yunanistan’ın böylesine gönülden dostları olduğu müddetçe Ege’nin bir barış denizine dönüşeceğini belirtti.

100 YIL SONRA BİR İLK

Edessa’daki ziyaretin ardından grup Kayılar’ı(Ptolemaida)  ziyaret etti. Kayılar mübadili bir ailenin evladı olan ikinci kuşak mübadili 81 yaşındaki Süleyman Bozyel ve aile üyeleri heyecanla memleketleri Kayılara kavuşmayı bekledi. Bozyel ailesinin mübadil yolculuğu Tokat’ta başlamıştı. İş yaşamı dolayısı ile önce Bartın daha sonrasında Muğla’ya yerleşen aile için Kayılar büyük bir özlem olarak duruyordu. Babası Süleyman Bozyel’in Ata toprakları hasretiyle yıllarca beklediğini söyleyen Muğla Özel Yücelen Hastanesi Müdür Yardımcısı Neslihan Bozyel Hızarcı; “Ailemiz için Atatürk ve geldiğimiz yer olan Kayılar vazgeçilmezimizdir. Akrabalarımız Mustafa Selçuk, Ayşe Özden Tamer ve Leyla Yıldırım’ın da bu geziye Londra, Ankara ve Antalya’dan katılmaları yüreğimizin buraya bağlı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Süleyman Bozyel’in yıllar sonra Ata topraklarına geldiğini gören Kayılar(Ptolemaida)lılar kendisine büyük ilgi gösterdi.

Sivas’tan, Amasya’dan, Silivri’den, Bursa’dan Kayılar’a göç etmiş Anadolu Rumları’nın, Anadolu şiveli Türkçeleri ile Süleyman Amca’yı bağırlarına basmaları gözyaşlarına sebep oldu. Atalarından izler arayan Süleyman Amca; “Atalarımın mezarını bulamadım. Ama burada yaşayan gönülleri bizimle olan dostlarımızı buldum” dedi.

MANASTIR SOKAKLARINDA İZMİR MARŞI

Yunanistan’ın ardından Kuzey Makedonya’daki ilk durak olan Manastır Askeri İdiadisi’nde duygu dolu anlar yaşandı. İdiadi’de Eleni Krinte’nin Atatürk için yazdığı aşk mektubu gözyaşları içinde okundu.

 Askeri İdiadi sonrası Manastır sokaklarını gezen grup İzmir Marşı eşliğinde manastır sokaklarını inletti. Manastırlıların heyecanlı bakışları arasından geçen grup, doğa harikası Ohri’yi ziyaret etti.

Atatürk Evi, Mübadil buluşmaları, Taverna Eğlenceleri’nin ardından 4 günlük geziyi tamamlayan grup üyeleri Melih Asaroğlu’na teşekkür etti.

Asaroğlu; ileriki dönemde daha kapsamlı bir Balkan turu hazırlayacağını söyledi. Asaroğlu;  “Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinden bu organizasyona iştirak eden değerli dostlarımıza, seyahatimizin güzellikle geçmesini sağlayan Çatalca Travel’in sahibi Selim Aras Bey’e, Tur süresince bize eşlik eden turumuza anlam katan kardeşim Giorgos Genitsiftsopoulos’a, organizasyonumuza büyük destek veren değerli dostum Vasili Kürkçü Bey’e şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: YUNANİSTAN, VE, KUZEY, MAKEDONYA, TOPRAKLARINA, ANLAMLI, GEZİ,
Yorumlar
Haber Yazılımı