Haber Detayı
30 Temmuz 2021 - Cuma 12:12
 
ÖZBEKİSTAN HAYVANCILIĞI MAKÜ’YE EMANET
ÖZBEKİSTAN HAYVANCILIĞI MAKÜ’YE EMANET
- Haberi
ÖZBEKİSTAN HAYVANCILIĞI MAKÜ’YE EMANET

MAKÜ ile Taşkent ve Andijan Üniversiteleri Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin (MAKÜ), Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi kapsamında yürütmüş olduğu projeleri ile ülke sınırlarını aşıyor.

Bu kapsamda Özbekistan’ın en köklü üniversitelerinden olan Taşkent Devlet Tarım Üniversitesi ve Andijan Tarım Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzalandı.

Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen protokol imza törenine Milletvekili Bayram Özçelik, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Taşkent Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Botir Sulaymonov, Andijan Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamilov Komiljonsobirovic, Özbekistan Tarım Bakanlığı Eğitim Daire Başkanı Husniddin Mardonov, Özbekistan Tarımsal Bilgi ve Yenilikler Sistemi (AKİS) Genel Müdürü Dr. Muhammed Sedat Kolcuoğlu, AKİS Genel Müdür Yardımcısı Saodat Rajabova, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, MAKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner ile Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ömer Tekşen ve Doç. Dr. Ali Murat Alparslan katıldı.

“Özbekistan Hayvancılığı MAKÜ’ye Emanet”

İmza töreni öncesinde konuşan Tarımsal Bilgi ve Yenilikler Sistemi (AKİS) Genel Müdürü Dr. Muhammed Sedat Kolcuoğlu, MAKÜ’nün sadece bölge değil ülke hayvancılığının gelişimine de yön verebilecek çalışmaları takip ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Tarım üniversitelerinden özellikle bizi Türkiye ile buluşturun çağrıları üzerine çalışmalara başladık. Türkiye’deki 6 üniversite ile görüşmelere başlayarak her üniversitenin uzmanlık alanına göre iş birlikleri imzaladık. Bunlardan biri de Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi. Burası gerçekleştirdiği projelerle Özbekistan’daki hayvancılığa da destek olabilecek çalışmalar yapıyor. Özbekistan’ı hayvancılık alanında MAKÜ’ye teslim etmek istiyoruz, asıl amacımız budur. Bundan sonra Özbekistan’daki hayvancılık çalışmalarının yürütülmesi ve hükümete mevzuat konularında yardımcı olma gibi ihtiyaçlar vardır. Akademisyen ve öğrenci değişimleri konusunda da iş birliği yapacağız. Özbekistan hayvancılığı artık MAKÜ’ye emanet. Özbekistan Cumhurbaşkanının da şöyle bir sözü var; her çalışmanızda Türkiye’deki çalışmaları örnek alın. Bizler de bu amaçla burada yer alıyoruz. Ev sahipliğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.”

Türkiye ve MAKÜ hakkında övgü dolu sözlere teşekkür eden MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ise yaptığı konuşmada “Sizleri üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir onur duyuyorum. Bugün yaptığımız iş birliği protokolü iki devletin arasında bu alanda yapılacak çalışmaların da ilk adımını oluşturacak. Üniversitemiz özellikle hayvancılık konusunda ülkemizde Cumhurbaşkanımızın sorumluluğunda ihtisas üniversitesi olarak tanımlanmış durumda. Çok güçlü Veteriner Fakültemiz var onun dışında Fen Edebiyat ve Mühendislik-Mimarlık Fakültemiz var ve hayvancılık bilimi olan tarım konusunda özellikle 4 yıldır birçok proje yürütüyoruz. Bugün bu iş birliğimizden sonra biz de elde ettiğimiz bilgi ve birikimlerimizi Özbekistan’ın gelişimine aktarmaktan büyük mutluluk duyacağız. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Taşkent Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Botir Sulaymonov ise şunları dile getirdi: “Hepinize Özbekistan halkının selamını getirdik. Çok iyi biliyoruz ki Türkiye ile Özbekistan iki kardeş ülkedir ve bu yüzden tecrübelerimizi birleştirmeliyiz. Biliyorum ki imzalayacağımız protokol sonrasında çok ve önemli işler yapacağız ve ülkelerimize önemli katkılar sağlayacağız. Birbirimize ziyaretlerde bulunacağız. Sizleri de ülkemize Taşkent’e bekliyoruz. Türkiye’ye ve sizlere çok teşekkür ediyoruz.”

Andijan Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamilov Komiljonsobirovic da yaptığı konuşmada “Gerçekleştirilen bu görüşmeden çok memnunuz. İki devlet arasındaki yapılacak bu güzel işler bizleri heyecanlandırıyor. Türkiye Devleti tarımsal alanda önemli bir yerde olduğunu biliyoruz. Özbekistan ile Türkiye’nin dili, dini her şeyi ortaktır. Bizler de iş birliği yapmaktan çok memnunuz. Hepinizi Özbekistan’a bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından rektörlerce iş birliği protokolü imzalandı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ÖZBEKİSTAN, HAYVANCILIĞI, MAKÜ’YE, EMANET,
Yorumlar
Haber Yazılımı