Haber Detayı
19 Şubat 2020 - Çarşamba 17:12
 
MAKÜ’de Madde Bağımlısı Birey ile Çalışma Eğitimi Verildi
MAKÜ’de Madde Bağımlısı Birey ile Çalışma Eğitimi Verildi
- Haberi
MAKÜ’de Madde Bağımlısı Birey ile Çalışma Eğitimi Verildi

Burdur Valiliği ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Madde Bağımlılığı ile Mücadele İşbirliği çalışmaları kapsamında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde 18-19 Şubat 2020 tarihlerinde Madde Bağımlısı Birey ile Çalışma Eğitimi gerçekleştirildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan psikolog, psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanları, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan aile hekimleri, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı “Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum Projesi” yürütücü birimi personelleri ile İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaöğretim kurumlarında çalışan 5 okul psikolojik danışmanından oluşan 30 kişiye eğitim verildi.

 

MAKÜ öğretim üyeleri, Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği (AYBUDER) üyeleri, Burdur Halk Sağlığı Başkanlığı ve Burdur Devlet Hastanesi Psikiyatri Bölümünden konuşmacıların katıldığı eğitimde madde bağımlılığını önleme, bağımlılıkta motivasyonel görüşmenin kullanılması, madde bağımlısını anlamak, Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum Projesi, madde bağımlılığı ve tedavi süreci, bağımlılığın başlaması ilerlemesi ve iyileşme süreçleri  konuları konuşuldu.

MAKÜ Öğrencileri de Proje Hakkında Bilgilendirildi

Eğitim çalışmasının ikinci gününde ise “Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum” Projesi kapsamında Burdur İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Sevinç Sütlü Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğrencileri ile buluştu.

MAKÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta proje hakkında bilgiler veren Dr. Sütlü, öğrencilerin gönüllülüğüyle katılımlarının projeye katkı sağlayacağını belirtti.  

“Sağlık sektörü olarak öncelikle bizim sonra da çevrenin kabul etmesi gerekir ki bu kronik bir hastalıktır” diyen Dr. Sütlü madde bağımlılığından ve buna neden olan faktörlerin araştırılmasından bahsetti.

Bağımlılığın başladığı yaşın 16 olmasından, başlarda çok az kullanımla süreç ilerledikçe bunun arttığından kullanım sürecinde gösterdiği reaksiyonlardan, ataklardan ve bağımlıların ilerleyen süreçte hırsızlık gibi olaylara yöneldiğine değindi.

 

Tedaviye başlayan 10 kişiden sadece birinin tedavi sürecini tamamladığını da söyleyen Dr. Sütlü, “Birden fazla kamu kuruluşunun bir projede çalışması çok zordur ama bu proje için sekiz kamu kurumu bir arada çalışma gösteriyoruz. Valiliğin koordinasyonunda yürütülen Valiliğimizin onayı ve yardımları ile Açık Kapı Birimi oluşturuldu ve bu birimde bağımlı vatandaşlarımıza yardım etmeye çalışıyoruz.  Bu proje bizlerin ve Valiliğimizin de önemsediği göz bebeği projelerinden biri. Projenin en can alıcı noktası sokağa bırakmıyoruz. Sadece ilaç tedavisi değil psiko-sosyal destek sağlayarak onları bağımlılıktan o ortamlardan uzak tutuyoruz. Bağımlının ailesine eğitim vererek destekliyor, takibini yapıyoruz. Şu anda çalışma hayatına başlamış, eğitimini tamamlamış ve eğitim sürecinde olanlar var. Bir de başvuru yapanlar var. Bunlar için yapılacak olan çalışmaları ve bu kişileri tekrar hayata kazandırmak adına yapılacak ve yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz” dedi.

 

Dr. Sütlü konuşmasını projenin sürecinden, bağımlı için yapılan çözümlerden, tedavi sürecinden, tedavi bittikten sonra takipte kaldıklarından, tedavisini bitirmiş kişileri hayata kazandırmak için gösterilen çabaya değindi ve bu projede gönüllü olarak herkesten çevresindeki bağımlı olan, olma potansiyeli olan kişilerin, topluluklara bilgi vererek fayda sağlayacaklarını ve bu konuda duyarlı olunmasını isteyerek sözlerini bitirdi.

 

 

Daha sonra Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Firdevs Savi Çakar da bir konuşma yaptı. MAKÜ olarak en önemli hedefimiz öğrencilerimizin madde kullanmaya başlamadan önce onları güçlendirmek diyen Çakar; “Öğrenci Toplulukları olarak sizlerin yapacağı çalışmalar madde kullanımı ile mücadelede bizlere ciddi destek verecek. Topluluk başkanı olarak siz akran liderliği yapabilir ve arkadaşlarınıza daha kolay ulaşabilirsiniz.  Sizler akranlarınızla olan iletişimleriniz çerçevesinde madde kullanımına başlayan ya da kullanan arkadaşlarınıza rehberlik yapabilir ve onları yardım almaya tedaviye yönlendirebilirsiniz. Bu çalışmaları üniversitede yaygınlaştırmak ve daha çok öğrenciye ulaşmada sizler çok önemli bir rol oynayabilirsiniz. Yapılan çalışmalar bize üniversite döneminin madde kullanımında riskli bir yaş olduğunu ve bu dönemde madde kullanmaya başlamanın yaygın olduğunu göstermektedir. Gerek yurtlarda gerekse evlerde daha fazla birlikte olduğunuz için bu farklıkları kolayca fark edebilir ve yardım alması için yönlendirebilirsiniz. Bizler üniversite olarak madde kullanımı ile mücadeleyi çok önemli buluyoruz. Sizler daha fazla kitleye ulaşılması konusunda anahtar rolündesiniz, sizlerin bu konudaki fikirleri ve önerileri çok bizim için çok önemli” dedi.

 

Program sonrasında öğrencilere bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MAKÜ’de, Madde, Bağımlısı, Birey, ile, Çalışma, Eğitimi, Verildi,
Yorumlar
Haber Yazılımı