Haber Detayı
28 Ekim 2022 - Cuma 16:10
 
KBRN TATBİKATI GERÇEĞİNİ ARATMADI
KBRN TATBİKATI GERÇEĞİNİ ARATMADI
- Haberi
KBRN TATBİKATI GERÇEĞİNİ ARATMADI

Burdur’da İl Sağlık Müdürlüğü ile Acil ve Afet Durum Müdürlüğü tarafından organize edilen KBRN tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Senaryo gereği tehlikeli madde taşıyan tankere bir araç çarptı ve tankerden sızıntı başladı. Çarpan aracın sürücüsü 112 Acil Çarı merkezini arayarak üzerinde Klor yazan bir tankere çarptıklarını ve tankerden sıvı döküldüğünü söyledi. İhbar üzerine olay yerine AFAD, Sağlık, Umke, İtfaiye, Belediye Temizlik, Emniyet ekipleri ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Çevre emniyetinin alınmasının ardından özel kıyafetli AFAD ekibi kazaya müdahale ederek numune alıp Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. Ekipler kazada klora maruz kalan kazazedeleri mevzuata uygun şekilde çıkarıp dekontaminasyon ünitesinde dekontaminasyon işlemi yaptıktan sonra bölgede hazır bulunan sağlık ekiplerine teslim edildi. Daha sonra itfaiye ekipleri kaza bölgesindeki klor gazının çökmesi için sulama yaptı. Kazaya karışan otomobildekilerden birisinin babası da araca gitmek isteyince polis ekipleri tarafından engellendi.

“Bu tatbikatların çok faydalı olduğunu düşünüyoruz”

Burdur İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram; “Bugün AFAD İl Müdürlüğümüzle birlikte, kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddelerden gelişecek afetlere karşı tatbikat gerçekleştirdik. Diğer paydaş kurumlarımızda destek oldular. Afyonkarahisar’dan da profesyonel bir AFAD ekibi destek için geldi. Bu tatbikatların çok faydalı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü her zaman başımıza gelecek olaylar. Afet dediğimiz kavram çok geniş bir kavram. Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer afetlerde her an karşımıza çıkabilecek afetler. Bunlara karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bugün yaptığımız tatbikatta iyi yaptığımız şeyleri, eksiklerimizi, geliştirmemiz gereken noktaları gördük. Başarılı bir tatbikat olduğunu düşünüyorum. Bunun gibi tatbikatlara AFAD Müdürlüğü ile birlikte devam edeceğiz.” dedi.

“İstenmeyene hazır olmak zorundayız bu kapsamda kurumlar olarak tatbikatlarda eksikliklerimizi görüyoruz”

Burdur Acil ve Afet Durum Müdürü Yasin Tokgöz’de; “İlimizde yaşanabilecek olması muhtemel bir KBRN kazası ile ilgili bir tatbikat gerçekleştirdik. Bildiğiniz gibi 2022 yılı AFAD başkanlığımızca tatbikat yılı ilan edildi. Yıl boyunca okullarımızda, sanayi bölgelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarımızda, üniversitemizde deprem ve yangın tahliye tatbikatları gerçekleştiriyoruz. Afet denilince vatandaşımızın aklına, deprem, yangın, sel, heyelan gibi afetler geliyor ama Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer risklerden oluşan ve insan hayatını ciddi boyutta etkileyen kazalar olduğunda da çok fazla vatandaşımızı bu kazalar sonucu kaybettiğimiz görülüyor. İlimiz, Antalya, Fethiye, Afyonkarahisar karayolu üzerinde bulunduğu için paydaş kurumlarla ortak tatbikat yaptık. Güzel ve verimli bir tatbikat oldu. İstenmeyene hazır olmak zorundayız bu kapsamda kurumlar olarak tatbikatlarda hem eksikliklerimizi görüyoruz. Hem de kurumlar arası koordinasyonu daha hızlı ve etkin olarak nasıl yapabiliriz konusunda tatbikatlar da kendimizi geliştiriyoruz. Bizlere destek verem MAKÜ Acil Yarım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencilerine de güzel bir ders niteliğinde oldu. Biz tatbikatları yapıyoruz ama rabbim gerçeğini yaşatmasın, ülkemizi, Burdur’umuzu görünür görünmez kazalardan muhafaza eylesin” diye konuştu.

Fidan Pazarı’nda düzenlenen tatbikata İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri, UMKE, Burdur AFAD İl Müdürlüğü, Afyonkarahisar AFAD İl Müdürlüğü, Burdur İl Emniyet Müdürlüğü, Burdur İl Özel İdaresi, Burdur İtfaiyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü ekipleri ile Burdur Kızılay Derneği gönüllüleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü personeli ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri katıldı.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: KBRN, TATBİKATI, GERÇEĞİNİ, ARATMADI,
Yorumlar
Haber Yazılımı