Haber Detayı
28 Mart 2020 - Cumartesi 20:54
 
Göle Hayat Verelim Derneği Başkanı Karakurt; Koronavirüs suyun önemini bir kez daha hatırlattı
Göle Hayat Verelim Derneği Başkanı Karakurt; Koronavirüs suyun önemini bir kez daha hatırlattı
- Haberi
Göle Hayat Verelim Derneği Başkanı Karakurt; Koronavirüs suyun önemini bir kez daha hatırlattı

Ekosistemi Koruma ve Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği Yönetim Kurulu adına yazılı basın açıklaması yapan Burhan Cahit Karakurt, 22 Mart Dünya Su Günü’nün ve koronavirüsle yapılan mücadelede suyun hayati önemine dikkat çekti.

Ekosistemi Koruma ve Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Karakurt;

22 Mart Dünya Su Günü. Yaşamımızın kaynağı olan suyun günü bugün. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1993’te 22 Mart’ı Dünya Su Günü olarak kabul etti. Suyun hayatımızdaki yeri çok önemli. Metabolizmamızın 70’ine yakını sudan oluşuyor. Tüm sistemlerimizin en iyi şekilde çalışması için su, büyük önem arz ediyor.

İyi bir içme suyunun özellikleri

– Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir.

– Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.

– Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır.

– Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.

– Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.

– Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, selenyum, kurşun, cıva gibi. Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir.

– Nitrit, amonyak bulunmamalıdır. Bunlar, suyun organik maddelerle kirlendiğini gösterir. Nitrat ise kirlenmenin aşırı düzeylere yükseldiğini gösterir. Bu maddelerin içme suyunda bulunmaları tehlikelidir. Hele çocuklar için daha tehlikelidir.

– Suda 200 miligramdan fazla klorür bulunması kirlenme işareti sayılabilir.

– Flour 1 litrede 1 miligramdan az, 2 miligramdan fazla olmamalıdır.

– Demir 1 litrede 1-2 miligram bulunmalıdır.

– Suya sertlik veren en önemli maddeler kalsiyum , magnezyum ve klorür bileşikleridir.

Su insan hayatının en temel ihtiyaçlarından bir tanesi. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak dünyanın dört bir yanına hızla yayılan ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgını ülkemizde de görüldü. Koronavirüs hastalığınını öksürme, hapşırma sonucu ortaya yayılan damlacıklar ile diğer insanların elleri, ağzı, burnu ve göz temasıyla bulaştığı dikkate alındığında virüsün yayılmasını önlemek için alınacak kişisel temizlik önlemlerinin önemi uzmanlarca açıklanmakta. Koronavirüsle mücadele su ile yapılan temizlik ve bol su tüketimi suyun hayati önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

İnsanların ve canlıların en temel ihtiyaçlarından birisi olan su hakkını savunmayı, insanlığı, uygarlığı ve insanca yaşanabilirliği korumak olduğunu yıllardır dile getiriyoruz. Çünkü geleceğimiz suyumuz kadardır.

DÜNYA SU GÜNÜ NEDİR?

www.dunyasugunu.org’da yer alan bilgilere göre; 22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır.

Teklif ilk kez, 1992’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) gündeme getirildi. 1993’ten itibaren katılım her yıl katlanarak arttı; halk, desteklerini göstermek amacıyla gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi. Dünya Su Günü Facebook’ta da çok rağbet gördü.

Birleşmiş Milletler ve üye ülkeler bu günü, dünyadaki su kaynakları ile ilgili somut çalışmaları ödüllendirmek ve Birleşmiş Milletler tavsiyelerini uygulamaya ayırmışlardır. Her yıl Birleşmiş Milletlerin su alanında çalışmalar yapan farklı bir kuruluşu Dünya Su Günü’nde yapılacak uluslararası etkinlikleri destekleyip koordine etmektedir. UN-Water, kurulduğu yıl olan 2003’ten bu yana Dünya Su Günü etkinliklerine öncülük edecek BM kuruluşunu, etkinlik konusunu ve verilecek mesajları belirleme sorumluluğunu üstlenmektedir.

Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin dışında, içilebilir su kaynakları ve su yaşamını destekleyen bazı sivil toplum kuruluşları da Dünya Su Günü’nü, çağımızın öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirmektedir. Örneğin, Dünya Su Konseyi 1997’den bu yana her üç yılda bir düzenlediği Dünya Su Forumu ile bir hafta boyunca binlerce katılımcıya ulaşmaktadır. Katılımcı kuruluşlar ve Sivil toplum örgütlerinin dikkat çektiği konular arasında, “temiz içme suyuna ulaşma şansı olmayan bir milyar insan” ve “aile içinde suya ulaşmada cinsiyetin yeri” gibi konular yer almaktadır.

Ayrıca Dünya Su Günü vesilesi ile 2003, 2006, 2009 ve 2012 yıllarında Birleşmiş Milletler Dünya Su Kaynaklarını Geliştirme Raporu yayınlanmıştır.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Göle, Hayat, Verelim, Derneği, Başkanı, Karakurt;, Koronavirüs, suyun, önemini, bir, kez, daha, hatırlattı,
Yorumlar
Haber Yazılımı