Haber Detayı
07 Haziran 2021 - Pazartesi 12:09
 
BURDUR ESNAFI ‘KADEMELİ YENİ NORMALLEŞME’Yİ NASIL KARŞILADI?
BURDUR ESNAFI ‘KADEMELİ YENİ NORMALLEŞME’Yİ NASIL KARŞILADI?
- Haberi
BURDUR ESNAFI ‘KADEMELİ YENİ NORMALLEŞME’Yİ NASIL KARŞILADI?

Burdur’da lokanta, kafe, kahvehaneler, 1 Haziran 2021 tarihi itibariyle ‘korona ile mücadele kademeli yeni normalleşme’ yeniden müşterilerine hizmet vermeye başladı. Bilindiği gibi; salgın sürecinin en olumsuz etkilediği sektörlerin başında hizmet sektörü geliyor. Alınan tedbirler, kısıtlama kararları, sokağa çıkma yasaklarından en olumsuz etkilenen sektörlerin başında kapatılan iş yerleri geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından, Kovid-19 sürecinde, Haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme takvimini paylaşmış, bu kapsamda yeme-içme yerlerinin 07.00-21.00 saatlerinde belirlenen kurallara göre masaya servis yapabileceğini, saat 24.00’e kadar paket servisini sür- dürebileceğini ve bu mekanlarda sokağa çıkma kısıtlaması olan pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilmeye devam edileceğini açıklamıştı…

Gazetemiz muhabiri Muhammet Fatih Başcı’da sahaya inerek, Burdur şehir merkezinde yeniden müşterilerine hizmet vermeye başlayan bazı lokanta, kahvehane ve kafe işletmecilerine açıklanan kademeli normalleşme takvimi hakkında düşüncelerini sordu. Bazı esnaflar açıklanan kademeli normalleşme takviminin kendilerini sevindirdiğini ifade ederken bazı esnaflar da kararları yeterli bulmadıklarını söyledi. Pek çok esnaf, yaklaşık bir buçuk yıldır yaşanan süreçte mağdur olduğunu, ekonomik çarkların olumsuz işlediğinden yakınırken, tam kapanma ve benzeri tedbirlerin olduğu bir iklimden, biraz daha tedbirlerin gevşetilmesi ve yaz aylarının yanı sıra aşılama çalışmalarıyla, işlerin biraz olsun düzeleceği beklentisi hâkim…

Burdur’daki bazı lokanta, kafe ve kahvehane esnaflarının kademeli nor- malleşme takvimi hakkında düşünce ve söylemleri şöyle;

“Biz ölümü gördüğümüz için sıtmaya razı oluyoruz”

Açılma kararının geç alınmış bir karar olduğunu söyleyen Konak Restaurant işletme sahibi İsmail Özacar, “Bu kadar süredir boşu boşuna bekledik. Bayramdan sonra açılması gerekiyordu. Şimdi açıldı fakat saat 21.00’a kadar. Yaz mevsiminde yemek saatleri herkesin değişiyor. Örneğin esnafların çoğu dükkanını saat akşam 20.00’a doğru dükkanını kapatıyor, bu insanlar evine gidip üzerini değiştirip lokanta gelip, oturup yemek yemesi 21.00-22.00’ı buluyor. Bence lokantaların 21.00’da kapanması erken bir saat. Ayrıca Pazar gününün de kapanmasına gerek yoktu. Zaman sınırlamasının olmaması lazım. Kapalı alanda da bu ülkede bir şeyler yapıldı, açık alanda da. Bunların herhangi bir kısıtlaması olmazken kalkıp da 21.00’da iş yerleri kapansın, Pazar günleri açılmasın bence gereksiz. Yine de biz ölümü gördüğümüz için sıtmaya razı oluyoruz. Onun için iyiyiz. En azından onu diyoruz. 16 aydır kapalıyız. 16 aydır iş yapamıyoruz. 2’şer, 3‘er aylık bir açılma periyodu oldu ama onda da biliyorsunuz 5’de 6’da 7’de gibi komik saatlerde iş yerlerimizi kapattık. O yüzden ona nazaran şu anda çok iyi. İş yapalım diye uğraşıyoruz. Fakat ülkenin biraz ekonomik durumu gerilediği için bana çok da eski işi bulmak zor gibi geliyor.” dedi.

“Bu karar bize nefes oldu”

Göl Su Yemekleri işletme sahibi Mustafa Gül’de, “Kademeli normalleşme takvimi ile beraber iş yerlerimizde müşterilemize hizmet vermeye başladık. Bu karar bize nefes oldu. İnşallah daha da iyi olacağını düşünüyorum. İşlerimiz inşallah yavaş yavaş aç.ılacak. Hastalıktan da kurtulacağımız günleri bekliyoruz. Allah bu beladan bizleri uzaklaştırsın.”  diye konuştu.

“Alınan karara sevindik”

Alınan kararın kendilerini memnun ettiğini ifade eden Salih Ustanın Yeri işletme sahibi Salih Gürbüz, “Vatandaşa paket hizmeti vermekten ziyade iş yerimize gelip hijyen ve sosyal mesafe kuralları çerçevesinde hizmet vereceğiz. Biz iş yeri olarak gerekli tedbirlerimizi aldık. Biz genel olarak sulu yemek üzerine hizmet veren bir işletme olduğumuz için paket servis ile çok iyi hizmet veremiyorduk. Çünkü vatandaşın buraya gelip yemek yemesiyle paket bir şekilde evine götürüp evde yemesi aynı değil. Vatandaş burada oturup yemeği sıcak bir şekilde yemek istiyor. Kısacası alınan karara sevindik. Hem müşterilerimiz açısından hem bizim açımızdan yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. İnşallah daha iyi olur. En kısa zaman da inşallah eski günlerimize döneriz.” ifadelerini kullandı.

“Bu kararı bir umutla bekliyorduk”

 Cadde Pide Kebap Salonu işletme sahibi Hayrettin Ayar’da, “Uzun süredir kapalıydık. Bu süreçten de fazlasıyla etkilendik. Bu kararı bir umutla bekliyorduk. Açılması bizim için oldukça önemliydi. Çünkü paket servisinde ızgara türü soğuduğu için yenmiyor. Müşterilerimiz iş yerinde, masada yendiği zaman daha lezzet verici olduğunu söylüyordu. Bir umutla iş yerimizi açtık. Tüm esnaf arkadaşlarımıza hayırlı olsun diyorum.” dedi.

“Saat kısıtlaması esnetilmeli”

Saat kısıtlamasının esnetilmesi gerektiğini söyleyen Sercio Mola kafe işletmecisi Sercan Çetiner, “Alınan kararın daha esnak olmasını bekliyordum. O yüzden bu kararlar memnun etmedi. Ama en azından açılmasına şükür ediyoruz.

Kapanış saati 21.00 değil de 23.00 olabilirdi. Şimdi 22.00’da sokağa çıkma yasağı var. 21.00’da iş yerimizi kapatacağız. Yaz aylarında insanlar iş yerlerinden evine 19.00’da 20.00’da gidiyor. Ne zaman gelip kafeye oturacaklar.  Bu yüzden 21.00’da iş yerimizi kapatma kararı beni memnun etmedi. İş yeri kapatma saatinin biraz daha esnetilmesi lazım. Biz iş yeri olarak gerekli tedbirlerimizi aldık. HES Kodu ile de müşterilerimizi iş yerimize alabiliriz. Yeterki bu saat kısıtlaması esnetilsin.” diye konuştu.

“Acilen oyun yasaklarının kalkmasını istiyoruz”

Stad Kahvesi işletme sahibi Nevzat Yayla’da, “Alınan karar beni memnut etmedi. Çünkü 14 aydır kapalıyız. Zor şartlarda kiralarımızı ödemeye çalışıyoruz. Faturalarımız geliyor. Dükkanlarımız kapalı olmasına ragmen gelip aboneliğimiz iptal ediliyor. Çok sıkıntılar yaşadık. Bizim okuyan çocuklarımız var. Bu süreçte gerekli desteği göremedik. Yeni kararla iş yerlerimizi açtık ama kahveye adam sadece çay içmek için gelmiyor. Oyunlar hala daha yasak. Acilen oyun yasaklarının kalkmasını istiyoruz. Oyun yasakları kalkmadan bizim düzlüğe çıkmamız mümkün değil. Perişan haldeyiz. 14 ayda benim dünyam karardı. Başka birilerine muhtaç olmamak için tarhana, bulgur yedik. Birikimimiz vardı bu süreçte o da bitti. Benim hiç borcum yoktu şimdi bir sürü borcum oldu. 150 milyar param varken bir anda 150 milyar borca girdim. Çok sıkıntılar çektik. Benim yanımda çalışan 2 tane arkadaşım vardı. 2’si de iş yerleri kapalı olduğu ve çalışamadığı için eşlerinden ayrıldı. Sadece iş yeri sahipleri değil yanımızda günlük çalışan arkadaşlarımız da mağdur oldu. Oyun yasakları olduğu sürece açılmak bize yarar değil zarar veriyor. Dediğim gibi benim beklentim oyun yasaklarının bir an once kalkması. Gerekirse 50 ve HES Kodu ile hizmet verelim ama yeter ki oyun yasakları kalksın. Biz gereken ne tedbir varsa alırız. Bu oyun yasağı kalkmazsa ben iş yerimi kapatmak zorunda kalacağım.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BURDUR, ESNAFI, ‘KADEMELİ, YENİ, NORMALLEŞME’Yİ, NASIL, KARŞILADI?,
Yorumlar
Haber Yazılımı