Haber Detayı
20 Eylül 2021 - Pazartesi 15:14
 
Asırlık Gelenek Yaşatılmaya devam ediyor
Asırlık Gelenek Yaşatılmaya devam ediyor
- Haberi
Asırlık Gelenek Yaşatılmaya devam ediyor

Burdur’un Merkez Düğer köyünde yaşayanlar yüzyıllardır yetiştirdikleri organik üzümlerden doğal yöntemlerle pekmez üretiyor.

Burdur merkeze bağlı Düğer köyünde yetişen üzümler sofralık olarak piyasada satılırken, ihtiyaç fazlası ürünler ise doğal yöntemler kullanılarak pekmeze dönüştürülüyor.

Bölgeye has üzümler özenle bağdan toplandıktan sonra yıkanarak sıkılacağı noktaya getiriliyor. Daha sonra kürekler ile makineye doldurulan üzümlerin suyu ile posası birbirinden ayrılıyor. Sıkıldıktan sonra ortaya çıkan üzüm suyu daha sonra maya olarak kullanılan toprakla karıştırılarak büyük kazanlarda yanan odun ateşinde belli bir süre kaynatılıyor. Kaynama işleminden sonra süzülerek daha büyük kazanlara konulan üzüm suyu, burada yaklaşık 4-5 saat boyunca yüksek ateşte kaynatılmaya devam ediliyor. Köyde yaşayanlar asırlardır bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.

Çocukluğundan bu yana Düğer köyünde yaşadığını belirten 69 yaşındaki Ayşe Yavaş şöyle konuştu; bu bizim büyüklerimizden gördüğümüz bir şey ve yaptığımız şey. Kendi bağımızda ki üzümümüzü değerlendiriyoruz pekmez yapıyoruz. Makineden geçirip, toprak ile mayalayıp değerlendiriyoruz. Durulduktan sonra pişme kazanına alıyoruz, orada pişiriyoruz. Bu şekilde yapıyoruz ve eşimiz, dostumuz ile çolumuz çocuğumuz ile afiyetle yemeği düşünüyoruz” dedi.

62 yaşındaki Süleyman Ayaz ise,” bu pekmez kaynatma olayımız eski geleneklerimizin devamıdır. Üzümümüzü bağdan kırıyoruz. Yıkıyoruz evimize getiriyoruz. İmkanımız varsa birgün bekletiyoruz. Ondan sonra buradaki sıkma makinesinden geçiriyoruz. Sıkma makinesinden geçirdikten sonra şıra meydana geliyor. Üzümün suyu yani onu alıyoruz burada mayalanma yeri diye kazanlarımızı mayalıyoruz. Onu belirli bir şekilde kaynattıktan sonra ve mayalama esnasında duruldukdan sonra tekrar oradan alıyoruz getirip kaynatma kazanımızda burada kaynatıyoruz. Üzümümüzün pekmezin kısaca öyküsü bu” diye konuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Asırlık, Gelenek, Yaşatılmaya, devam, ediyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı