Kuruldan Yeni Kararlar

T.C.

BURDUR VALİLİĞİ

 

Basın Açıklaması 2020/129

 

Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilimsel Danışma Kurulunun değerlendirmeleri doğrultusunda, geçici süreliğine durdurulan Berber/Kuaförlerde jilet/ustura kullanılarak sakal tıraşı yapılması ve bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetinin yeniden başlanılmasına karar verilmiştir.

 

Benzer şekilde “Market ve Süpermarketlerde çalışan ve müşteri dahil 8 metrekareye 1 kişi kısıtlaması, 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde güncellenmiştir.

 

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 81 İl Valiliğine gönderilen emir yazı ekinde yer alan Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi değişiklikleri hakkında konulu yazının içeriğinde aşağıda belirtilen güncellemelere yer verilmiştir.

 

6.05.2020 tarihli 89780865-153-E.7647 sayılı “Berber/Güzellik Salonu/Kuaförlerin Açılması Genelgesi” konulu İçişleri Bakanlığı Genelgesi’nin 11. maddesinde yer alan “Berberlerde jilet/ustura ile sakal tıraşı yapılması hizmeti geçici süreliğine verilmeyecek, ancak sakal tıraşı makinesi ile kısaltma şeklinde yapılabilecektir” maddesi sektörden gelen talepler doğrultusunda “Bilimsel Danışma Kurulu” tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda COVID-19’un ana bulaşma yolunun, virüsü taşıyan kişinin konuşma, öksürme ve hapşırması sırasında ortaya çıkan damlacıklar olması nedeni ile ustura veya tıraş makinası kullanılarak sakal tıraşına izin verilmesi ve tıraş yapılırken 1 metre mesafe korunamayacağından maskeye ek olarak yüz/göz koruyucu kullanılmasının uygun olduğu belirtilmiştir. 

 

Ayrıca Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ne “COVID-19 Kapsamında Güzellik Merkezlerinde Alınması Gereken Önlemler” eklenmiş ve bu eklemelere istinaden aynı rehberde yer alan “Berber, Kuaför ve Güzellik Salonlarında Alınması Gereken Önlemler” başlığındaki “bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetinin sunumu geçici süreliğine durdurulmalıdır” ibaresi kaldırılmış ve içinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayata ilişkin işleyişi kolaylaştırmak adına bazı cümle düzenlemeleri yapılmıştır. 

 

Benzer şekilde “Market ve Süpermarketlerde Alınması Gereken Önlemler” başlığı altında da Bilimsel Danışma Kurulunun önerisi ile “Çalışan ve müşteri dahil en az 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde içeriye müşteri alınmalıdır” cümlesi “Çalışan ve müşteri dahil en az 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde içeriye müşteri alınmalıdır” şeklinde değiştirilmiş ve işleyişi kolaylaştırmak amacıyla yeme içme alanları, gıda maddelerinin paketlenmesi konularında güncelleme yapılmıştır.