Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sipahi; Kış öncesi elektrik ve doğal gaz indirimi şart

Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs, esnafı kara kara düşündürüyor. Salgın sürecini bir esnaf gözüyle anlatan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, kış ayı öncesi yapılan zamların geri alınmasını ve elektrik ile doğal gaza indirim yapılmasını talep ettiklerini söyledi. Salgından dolayı işlerinin durgunlaştığını, esnafın böyle bir indirime ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, salgın süreci ve indirim talebiyle ilgili yaptığı açıklamada;
“Bu yılın ilk altı ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre konutlarda elektriğe ödenen ücret 32,3, doğal gazda ise 34,7 artmıştı. Şimdi ise kış öncesi indirim beklerken elektriğe 5.75 daha zam yapıldı. Binlerce kişi kısa çalışma ödeneğiyle geçinmeye çalışırken, üstelik elektrik ve doğal gaz kullanımı artmış ve ve kışın da daha da çok artacakken, havaların soğumaya başladığı bugünlerde elektrik ve doğal gaza zam değil, indirim yapılmalı.
2020 yılının ilk altı ayına göre elektrik ve doğal gaza ödenen ücret 30 üzerinde arttı. Neredeyse 7 aydır salgınla mücadele ediyoruz. Bu süreçte işyeri kapatan, faaliyetlerine ara veren esnafımız var. Pandemi sürecinde kazanç azalırken, borçlar, giderler, faturalar da gelmeye devam etti. Kovid-19 sagını tedbirleri kapsamında malum evde kalındı. Bu süreçte elektrik ve doğal gaz kullanımları da doğal olarak arttı. Pandeminin ilk üç ayında elektrik tüketimi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre evlerde 5,5 arttı. Öte taraftan bu yılın ilk altı ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre evlerimizde elektriğe ve doğal gaza ödediğimiz ücretin 30’un üzerinde arttı. Ekim ayından itibarende elektriğe 5.75 zam da geldi.
Kış öncesi yapılan zamların geri alınması ve elektrik ile doğal gaza indirim yapılmasını talep ediyoruz. Enflasyonla mücadele ettiğimiz bu dönemde bu zamlar enflasyonu artırıyor. Bilindiği üzere ülkemizde binlerce kişi kısa çalışma ödeneği almakta. Kış ayına girilmeden elektrik ve doğal gaza indirim yapılmasını talep ediyoruz. Özellikle esnafın böyle bir indirime ihtiyacı var. Salgından dolayı esnafın işleri durgunlaştı. Özellikle öğrencilerin uzaktan eğitimle öğrenimine devam etmesi esnafımızı zor durumda bıraktı. Bilindiği üzere salgınla mücadelemiz devam etmekte. Bu yüzden esnafa elektrik ve doğal gaz indirimi yapılmasını talep ediyoruz. Yapılan zamlar geri alınmalı. Esnafın bir nebze rahatlaması için kayda değer bir indirim müjdesinin yapılmasını bekliyoruz. Malumunuz, birçok işyeri kapalı ve açık yerlerin çoğu da iş yapamıyor. Bir an önce elektrik ve doğal gaza indirim yapılmasını, esnaf odası birliği olarak talep ediyoruz.” dedi.

 

Kaynak : Burdur Gazetesi / Hatice Dursun