Burdur Valiliğinden TOKİ ile ilgili Basın Açıklaması

Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında İlimiz Merkez Bozkurt Mahallesi Riskli Alan Dönüşüm Projesi alanında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan  TOKİ evlerinde hak sahiplerinin isyan ettikleri, üretilen konutların küçük yapıldığı, hak sahiplerine vadedilen büyüklükte olmadığı, 58 m²’lik dairenin 51,7 m²’ye kadar küçültüldüğü iddialarına yer verildiği görülmüştür.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Burdur Belediyesi tarafından 29/06/2016 tarihinde imzalanan protokol ile Bozkurt Mahallesi Riskli Alan Dönüşüm Projesi başlatılmıştır.

Belediye müşavir firması tarafından yürütülen tespit-değerleme-kıymet takdir ve projelendirme çalışması sonrası mülk sahibi olan vatandaşlarımızla uzlaşmaya yönelik görüşme süreci başlatılmıştır.

Söz konusu proje kapsamında TOKİ tarafında hak sahiplerinin büyük çoğunluğu ile 95'i ile 306 adet konut karşılığı  anlaşma yapılmıştır. 

Bu alan için TOKİ Başkanlığı tarafından 23/01/2019 tarihinde 655 adet konut (333 adet 2+1, 322 adet 3+1) + 41 adet dükkan ihalesi yapılmış, yapım sürecinin son aşamalarına gelmek üzeredir. 

Hak sahipleri ile yapılan uzlaşma gereği, inşaat süresi boyunca kira yardımları sürdürülmektedir. Hak sahiplerinin eski evlerinden dolayı oluşan hakları peşinat kabul edilerek, kalan borç bakiyeleri 156 ve 180 ay vade seçeneğine göre anahtar tesliminden sonra ödenmek üzere hak sahipleri ile uzlaşılmıştır. 

2/11/2020 tarihinde hak sahiplerinin bağımsız bölümlerinin tespiti için noter huzurunda kura çekilişi yapılmıştır. 

Projede tüm hak sahipleri ile karşılıklı sorumlulukları içeren bir muvafakat senedi imzalanmak üzere anlaşma yapılmıştır. Hak sahiplerine bu kapsamda konutları teslim edilecektir.

Basında yer aldığı gibi 58 m²’lik dairenin 51,7 m²’ye kadar küçültüldüğü iddiası söz konusu değildir.

Proje alanında B Tipi olarak inşaa edilen konutların Brüt m²’si 68,68 m² ve 69.16 m² . Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri konutun brüt alanı dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. 

Proje kapsamında üretilen en küçük konut 68,68  brüt m2’ye sahip dairedir. Hak sahipleri ile dairenin brüt m2’si kabul edilerek yapılan anlaşmaya göre konutlar üretilmekte olup konutların küçültülmesi veya hak sahiplerinin herhangi bir hak kaybı söz konusu değildir. 

Bu tarz iddiaların vatandaşlarda kafa karışıklığı oluşturularak, projeye olumsuz bir bakış geliştirmesi ve haksızlığa uğramış izlemini doğurmak üzere spekülatif bir yaklaşım olduğu değerlendirilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.